יש אנשים שאינם יכולים בלעדיה. הם זקוקים לה לאחר ארוחה טובה, ברגע של שעמום או יחד עם הקפה של הבוקר. רבים מנסים להיגמל מהנוכחות שלה אך לרוב ללא הצלחה יתרה.

מספרים עליה שלפי האגדה היא הומצאה ב1614  על ידי חבורת קבצנים מהעיר סביליה שבספרד. הקבצנים נהגו ללקט את שאריות הטבק שנשארו ממפגשי העישון של העשירים ולגלגל את הטבק בתוך נייר ולעשן אותו. למוצר אותו יצרו קראו בשם סיגרלוס שפירושו סיגרים קטנים.הסיגריה תפסה תאוצה והתפשטה במשך השנים בכל רחבי אירופה .

הסיגריה היא אחת מהמוצרים הנצרכים ביותר בתרבות השפע של עולמנו. דובר כבר רבות על הסכנות האורבות למעשנים החל מעליה בסיכוי לחלות במחלות לב וריאה, סיכוי מוגבר לחלות בסרטן, קיצור תוחלת החיים, פגיעה במיתרי הקול,הזדקנות מוקדמת ועד אימפוטנציה.

במדריך שנציג כאן לא נדבר שוב על אותם הסכנות שבעישון אך ניתן לכם את רשימת המזונות שעל פי הנטורופתיה יכולה לסייע בתהליך הקשה של גמילה מעישון.

1.עלי סלק– הסלק מכיל כמות גבוהה של נוגדי חמצון מרכיבים שחיוניים לגופנו בנטרול רעלים ובמניעת סרטן . נוגדי החמצון העיקריים בסלק הם חומרים בשם:  קרטונואידים ואנתוציאנידים. מרכיבים אלו בנוסף לפיגמנט של הסלק( בטנין)  נותנים לסלק תכונות של חומר נוגד חמצון רב עוצמה.כמזון נוגד חמצון מסייע הסלק לנטרול הרעלים של הניקוטין וניקוי הכבד מרעלי הניקוטין. אודות לסלק ניתן להוריד את ריכוז הניקוטין בגופנו ולסייע לתהליך הגמילה. מומלץ לצרוך את עלי הסלק על בסיס יומי.

2.סלרי ותפוח– עישון הסיגריות גורם לדם בגופנו להיות חומצי יותר. עודף חומציות בגוף גורם לגופנו להיות פגיע יותר וחשוף יותר למגוון רחב של מחלות. בנוסף עודף חומציות מקשה עלינו להיגמל מעישון משום שהוא מעורר את התשוקה לניקוטין. הפתרון האידיאלי טמון בצריכת מזונות בסיסים שמשנים את מאזן החומציות-בסיסיות בגופנו ומסיעים להורדת התשוקה לניקוטין. סלרי ותפוח כמו רוב הפירות והירקות הם מזונות בסיסים שמסייעים למניעת יתר חומציות בדם ועל כן תורמים לתהליך הגמילה.

3. מיץ תפוזים– תהליך העישון גורם לאיבוד מוגבר של וויטמין C. חוסר בוויטמין C מחליש את מערכת החיסון שלנו וגורם לגופנו להיות פגיע יותר וחשוף למחלות. צריכה של מזונות המכילים ריכוז גבוה של וויטמין C כמו תפוזים,לימון ופלפלים תחזק את מערכת החיסון ,תמנע ממעשני הסיגריות לחלות במחלות שונות ותקל עליהם בתהליך הגמילה.

4.חלב– במחקר שנערך באוניברסיטת דיוק  שבארה"ב גילו שמעשנים ששתו ספל של חלב לפני הסיגריה לא אהבו לאחר מכן את טעם הסיגריה. המעשנים ציינו שלסיגריה שעישנו לאחר שתית החלב היה טעם מר ודוחה שגרם להם להפסיק לעשן את הסיגריה. דרך קיצונית יותר להיגמל היא באמצעות טבילת הסיגריות בתוך ספל של חלב וייבושם. לאחר שהסיגריות התייבשו יש להכניס אותם לתוך הקופסא ולשכוח מהתהליך שביצעתם. ברגע שבו תזדקקו לסיגריה כשתוציאו את הסיגריה תזכרו בטקס הטבילה שערכתם לסיגריה ועל כן תמנעו מעישונה , במידה ותתגברו על הפחד ותעשנו את הסיגריה מובטח לכם שלאחר מכן לא תעשנו את הסיגריה הבאה בשל הטעם המר והנוראי.

5.מים– מים מסייעים לגוף להיפטר מעודפי הרעלים השונים המצטברים בגופנו למשל הניקוטין.במצב של תשוקה לסיגריה עדיף לשתות מים על פני אכילת מזון או כמובן על פני עישון. יש לשים לב ששותים מים בכמות הרצויה אך יש להיזהר מעודף שתייה. כמות מומלצת נעה בין 2-3 ליטר מים ביום.

6.שוקולד מריר– הרוגע הנלווה לעישון סיגריה קשור להפרשת הסרוטונין בגוף. הסרוטונין מהווה בגופנו מוליך עצבי שמסייע לתחושות של רוגע,שלווה,שיפור מצב הרוח,הנאה ומניעת כאב. אכילה של מזונות מתוקים כמו השוקולד גורמת  להפרשת מוגברת של סרוטונין. אדם שנגמל מסיגריה זקוק לסרוטונין על מנת להירגע ועל כן צריכת השוקולד תאפשר לו לקבל את כמות הסרוטונין שהוא זקוק מהשוקולד ולא מעישון הסיגריה. יש לשים לב שהשוקולד אינו מוצר בריאות ושימוש נרחב בטקטיקה זו יכול לפגוע בבריאותינו  , לגרום לנו להשמין ולפתח התמכרות לסוכרים. ההמלצה היא לצרוך מזון המכיל סוכר בכמות קטנה ככל האפשר ורק ברגעי משבר קשים כאשר אנו קרובים מאוד לעישון הסיגריה. בזמנים שהקושי אותו אנו חווים הוא בר התמודדות מומלץ לצרוך מזונות המכילים פחמימות מורכבות כמו שיבולת שועל,קינואה וחיטה מלאה שתורמים לרמת סוכר מאוזנת בדם לאורך זמן.

7.שיקיים ירוקים– מומלץ לקנות מסחטת מיצים טובה שתשרת אתכם בתהליך הגמילה מעישון. במסחטה נשתמש להכנת שיקים מירקות ירוקים כמו:כוסברה,פטרוזיליה,נענע,מנטה,סלרי,עלי ביבי ותרד. הירקות הירוקים מכילים כלורופיל המרכיב שנותן לירק את צבעו הירוק. לכלורופיל תכונות רבות והעיקרית שבהן היא יכולת פינוי הפסולות וניקוי הרעלים מגופנו. תכונה זו גורמת לפינוי מוגבר של ניקוטין.לשיק הירוק תכונה נפוצה של סיוע לתהליכי גמילה מסיגריות וממתוקים.

8. חליטת צמחים מרגיעים-
תקופת הגמילה מעישון היא תקופה רוויה במתח ועצבים. תהליך הגמילה מכניס את גופנו למצב של סטרס מוגבר ומכאן הדרך אל הסיגריה קצרה. ברגע הראשון שאנו חווים את הסימנים הפיזיולוגים הקשורים לגמילה כמו: חוסר שקט, חוסר ריכוז, דופק מואץ ,בלבול ועצבנות עלינו לעצור לרגע, לקחת נשימה עמוקה, לא להתפתות לעשן ולהכין לנו חליטת צמחים שמסייעת להירגעות וניחוחות. מומלץ לשלב בתהליך הגמילה חליטות הכוללות  צמחים כמו: מליסה,פסיפלורה ולואיזה.

בנוסף לצריכת המזונות שייסעו לכם להיגמל מהסיגריה נסו לשלב את ההמלצות הבאות:

 

  1. הימנעו מצריכת קפאין,אלכוהול וסוכר – מרכיבים אלו אינם בריאים ואף מזיקים לכולם. מעשנים צריכים להיזהר מחומרים אלו משום שחומרים אלו יעמיסו על הגוף שעסוק בפינוי הרעל של הסיגריות(הניקוטין) ובנוסף הם יגבירו את התשוקה לסיגריה
  2. בצעו דיאטת ניקוי רעלים בליווי של איש מקצוע- בביצוע דיאטה כזו הרווח כפול: סיוע לתהליך פינוי הניקוטין מגופנו ומניעת תהליך ההשמנה שנפוץ אצל הנגמלים מעישון.
  3. שלבו צמחי מרפא לניקוי הכבד מרעלים ולמניעת התשוקה לעישון. צמחים מומלצים למטרות אלו הם: גדילן, שן ארי, שכיסנדרה, תילתן אדום, דבקה זייפנית,ארטישוק, סרפד ולובליה((LUBELIA.
  1. ניתן לשלב שמניים אתריים  שיסייעו לפאן הפסיכולוגי הנלווה לתהליך הגמילה. שילוב השמניים לפורמולה צריך להיעשות של ידי איש מקצוע שיתאים את השמניים בהתאמה אישית לאישיותו של הנגמל. נהוג להשתמש בשמניים כמו:לבנדר,הל.מיורן,גרניום ,הדס ומנדרינה.
  2. בצעו פעילות גופנית- פעילות גופנית עוזרת לנו בפינוי רעלים, משפרת את מדדי הבריאות ותורמת לתחושת רוגע.
  3. קבלו תמיכה- מצאו לעצמכם מסגרת שבה תקבלו את התמיכה אליה אתם זקוקים במהלך הגמילה מעישון. ישנם אנשים שזקוקים למסגרת בלתי פורמאלית כמו חברים ומשפחה וישנם כאלה הזקוקים למסגרות נוקשות יותר כמו: סדנאות קבוצתיות או מפגשים אישיים עם איש מקצוע שמלווה ותומך לאורך כל הדרך.

Be the first to comment

Leave a Reply

כתובת האימייל שלך לא תפורסם


*